вівторок, 5 травня 2015 р.

Помідори

Помідо́р, томат (Lycopersicum) — однорічні чи багаторічні (у тропічних зонах) трав'янисті або напівкущові рослини родини пасльонових. На сьогодні відомо сім видів дикоростучих у тропічній Америці помідорів. Але в їжу ми вживаємо лише один.

Першим помідор описав ботанік Маттіолі. Зроблена ним біологічна характеристика призвела до того, що аж до ХІХ ст. томати не вживали в їжу. Він назвав його «mala insane» — нездоровий фрукт, а саму рослину отруйною. В дечому він  мав рацію, тому що зелені частини рослини були помірно отруйними, а крім того помідор належить до родини пасльонові, серед представників якої наявні досить отруйні рослини.

А на сьогодні дуже багато національних кухонь не обходиться без цієї рослини. Солоні, квашені, мариновані, свіжі плоди містять чимало поживних речовин.

У помідорах багато клітковини, пектину, ликопина, каротину (звідси різноманітність забарвлення плоду), вітамінів А, С, Е, групи В, вітамін K, мікро- і макроелементів( натрію, магнію, заліза, фосфору, сірки).

Вони нормалізують стан нервової системи, людям, що палять, допомагають вивести токсини, що накопичилися, роблять антистресовий ефект, знижують ризик виникнення пухлин. Корисні властивості помідорів унікальні: завдяки змісту у своєму складі антиоксидантів, уповільнюють процеси старіння, корисні при діабеті і вважаються важливим дієтичним продуктом, особливо вони чудові своєю низькою калорійністю. За рахунок йоду нормалізують роботу ендокринної системи, калій допомагає зміцнити серцево-судинну систему. Користь помідорів дозволяє їм позитивно впливати на водно-сольовий баланс в організмі, вони показані людям з виразковими захворюваннями. Ця ягода робить непоганий косметичний ефект для різних типів шкіри.

Цікаво те, що при декількох хвилинах варіння або смаження помідорів кількість лікопену, речовини, здатної боротися з онкологічними захворюваннями, збільшується, чого не спостерігається в інших овочів.

Але крім корисних властивостей ця ягода може бути і шкідливою. Вона є досить сильним алергеном. Реакції, викликані вживанням навіть невеликої їх кількості, можуть мати серйозний характер. 

Людям, що страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту, не рекомендується поєднувати помідори з їжею, що містить багато крохмалю, є ризик виникнення загострень.

Немає коментарів:

Дописати коментар