Помідо́р, томат (Lycopersicum) — однорічні чи багаторічні (у тропічних зонах) трав'янисті або напівкущові рослини родини пасльонових. На сьогодні відомо сім видів дикоростучих у тропічній Америці помідорів. Але в їжу ми вживаємо лише один.
А на сьогодні дуже багато національних кухонь не обходиться без цієї рослини. Солоні, квашені, мариновані, свіжі плоди містять чимало поживних речовин.
У помідорах багато клітковини, пектину, ликопина, каротину (звідси різноманітність забарвлення плоду), вітамінів А, С, Е, групи В, вітамін K, мікро- і макроелементів( натрію, магнію, заліза, фосфору, сірки).
Людям, що страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту, не рекомендується поєднувати помідори з їжею, що містить багато крохмалю, є ризик виникнення загострень.
Першим помідор описав ботанік Маттіолі. Зроблена ним біологічна характеристика призвела до того, що аж до ХІХ ст. томати не вживали в їжу. Він назвав його «mala insane» — нездоровий фрукт, а саму рослину отруйною. В дечому він мав рацію, тому що зелені частини рослини були помірно отруйними, а крім того помідор належить до родини пасльонові, серед представників якої наявні досить отруйні рослини.
Вони нормалізують стан нервової системи, людям, що палять, допомагають вивести токсини, що накопичилися, роблять антистресовий ефект, знижують ризик виникнення пухлин. Корисні властивості помідорів унікальні: завдяки змісту у своєму складі антиоксидантів, уповільнюють процеси старіння, корисні при діабеті і вважаються важливим дієтичним продуктом, особливо вони чудові своєю низькою калорійністю. За рахунок йоду нормалізують роботу ендокринної системи, калій допомагає зміцнити серцево-судинну систему. Користь помідорів дозволяє їм позитивно впливати на водно-сольовий баланс в організмі, вони показані людям з виразковими захворюваннями. Ця ягода робить непоганий косметичний ефект для різних типів шкіри.
Цікаво те, що при декількох хвилинах варіння або смаження помідорів кількість лікопену, речовини, здатної боротися з онкологічними захворюваннями, збільшується, чого не спостерігається в інших овочів.
Але крім корисних властивостей ця ягода може бути і шкідливою. Вона є досить сильним алергеном. Реакції, викликані вживанням навіть невеликої їх кількості, можуть мати серйозний характер.
Але крім корисних властивостей ця ягода може бути і шкідливою. Вона є досить сильним алергеном. Реакції, викликані вживанням навіть невеликої їх кількості, можуть мати серйозний характер.
Людям, що страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту, не рекомендується поєднувати помідори з їжею, що містить багато крохмалю, є ризик виникнення загострень.
Немає коментарів:
Дописати коментар