Отже нам знадобиться:
- 1 склянка гороху колотого
- 1 велика морквина
- 1 середня цибулина
- сіль
- суміш переців
- лавровий лист
- олія
- зелень за смаком
Цей суп готується досить довго незважаючи на те, що він насправді такий простий і має так мало інгредієнтів. Горох ми перебираємо і промиваємо. Потім ми заливаємо його холодною водою, на це її знадобиться 2-3 склянки, і залишаємо не менше ніж на 2 години.
Через дві години горох, котрий добряче розмок, ми промиваємо ще раз і перекладаємо у каструлю, доливаємо 1,5 - 1,7 л води, додаємо 1/2 чайної ложки солі, доводимо до кипіння і варимо 2 години на дуже повільному вогні, якщо википить забагато води, то закип'ячуємо воду і додаємо, щоб загальний об'єм на кінець відварювання залишився не менше ніж 1,5 л.
Через 2 години можна приступати до саме приготування супу. Горох повинен розваритися повністю. Щоб не залишалися грудочки чи нерозварені частинки, можна звести все до однорідної маси ручним блендером не знімаючи з вогню.
Після цього в масу закладаємо лавровий лист та перець, та додаємо ще 1/2 чайної ложки солі.
Потім чистимо моркву та цибулю. Моркву тремо на тертушці з великими вічками, а цибулю дрібно нарізаємо. Розігріваємо пательню (треба, щоб була пательня для тушіння з кришкою), заливаємо на неї достатньо велику кількість олії, оскільки морква дуже багато вбирає її в себе. Тушимо, накривши кришкою, моркву разом із цибулею доки морква не стане м'якою. Далі додаємо моркву з цибулею до горохової маси. За цей час лавровий листок віддав вже всі свої найкращі смакові якості, тому його варто вийняти, а додати солі за смаком, діждатися, коли суп нормально закипить, вимкнути вогонь і протримати його на теплій плиті ще якийсь час щільно закритим. Якщо ж у вас електрична плита, то суп варто зняти з плити і загорнути в рушник на 10-15 хвилин.
Все, його вже можна споживати, додавши зелень.
Тут я додам варіант, котрий прихильники здорового харчування навряд чи схвалять, але він від того не стане менш смачним.
До всього переліку продуктів додаємо 0,5 кг свіжої свинячої грудинки. І тоді, коли замочуємо горож, грудинку замариновуємо в солі, перці і травах. Після тушкування моркви з цибулею підсмажуємо замариновану грудинку і додаємо до супу.
Ще один з варіантів — це подавати грудинку, як і зелень, в окремій посудині.
У всіх варіантах це дуже смачно, а таке приготування гороху гарантує відсутність неприємних відчуттів у шлунку і метеоризму. Смачного!
Немає коментарів:
Дописати коментар