четвер, 30 квітня 2015 р.

Суп гороховий

Сьогодні в рубриці здорового харчування гороховий суп-пюре.  Наше завдання зробити саме варіант супу для здорового харчування.

Отже нам знадобиться:

  • 1 склянка гороху колотого
  • 1 велика морквина
  • 1 середня цибулина
  • сіль
  • суміш переців
  • лавровий лист
  • олія
  • зелень за смаком

Цей суп готується досить довго незважаючи на те, що він насправді такий простий і має так мало інгредієнтів. Горох ми перебираємо і промиваємо.  Потім ми заливаємо його холодною водою, на це її знадобиться 2-3 склянки, і залишаємо не менше ніж на 2 години.

Через дві години горох, котрий добряче розмок, ми промиваємо ще раз і перекладаємо у каструлю, доливаємо 1,5 - 1,7 л води, додаємо 1/2 чайної ложки солі, доводимо до кипіння і варимо 2 години на дуже повільному вогні, якщо википить забагато води, то закип'ячуємо воду і додаємо, щоб загальний об'єм на кінець відварювання залишився не менше ніж 1,5 л.

Через 2 години можна приступати до саме приготування супу. Горох повинен розваритися повністю. Щоб не залишалися грудочки чи нерозварені частинки, можна звести все до однорідної маси ручним блендером не знімаючи з вогню.

Після цього в масу закладаємо лавровий лист та перець, та додаємо ще 1/2 чайної ложки солі.

Потім чистимо моркву та цибулю. Моркву тремо на тертушці з великими вічками, а цибулю дрібно нарізаємо. Розігріваємо пательню (треба, щоб була пательня для тушіння з кришкою), заливаємо на неї достатньо велику кількість олії, оскільки морква дуже багато вбирає її в себе. Тушимо, накривши кришкою, моркву разом із цибулею доки морква не стане м'якою. Далі додаємо моркву з цибулею до горохової маси. За цей час лавровий листок віддав вже всі свої найкращі смакові якості, тому його варто вийняти, а додати солі за смаком, діждатися, коли суп нормально закипить, вимкнути вогонь і протримати його на теплій плиті ще якийсь  час щільно закритим. Якщо ж у вас електрична плита, то суп варто зняти з плити і загорнути в рушник на 10-15 хвилин.

Все, його вже можна споживати, додавши зелень.

Тут я додам варіант, котрий прихильники здорового харчування навряд чи схвалять, але він від того не стане менш смачним.

До всього переліку продуктів додаємо 0,5 кг свіжої свинячої грудинки. І тоді, коли замочуємо горож, грудинку замариновуємо в солі, перці і травах. Після тушкування моркви з цибулею підсмажуємо замариновану грудинку і додаємо до супу.

Ще один з варіантів — це подавати грудинку, як і зелень, в окремій посудині.

У всіх варіантах це дуже смачно, а таке приготування гороху гарантує відсутність неприємних відчуттів у шлунку і метеоризму. Смачного!

Немає коментарів:

Дописати коментар