четвер, 11 лютого 2016 р.

Чи потрібна дієта годуючій мамі?

Вагітні жінки і мами новонароджених діток часто задають питання: як харчуватися годуючій мамі, якої дієти повинна дотримуватись, які продукти виключити з раціону, скільки випивати чаю зі згущеним молоком та з’їдати горіхів? В цьому всі мами схожі: ми хочемо, щоб наші дітки були здорові. Я сама дуже боялась перші три місяці з’їсти «щось не те». Тому я харчувалась виключно кашами, овочевими супами і відварним м’ясом. На такій чудовій дієті я стала надзвичайно стрункою з зеленим кольором обличчя (ну спробуйте три місяці не їсти фруктів, овочів, молочних продуктів). Зараз я вже точно знаю, що з другою дитинкою я нізащо так робити не буду.

Отже, як же краще харчуватись годуючій мамі? Чи потрібна дієта? Відповідь така: дієта не потрібна. Потрібне правильне харчування і поступове введення в раціон нових продуктів. І тут дуже довго можна сперечатися щодо правильного харчування. В контексті харчування годуючої мами можна виділити три основних принципи харчування: регіональність продуктів, їх сезонність та склад. Розбираємо по порядку: регіональність – продукти, що вирощуються у нашому регіоні; сезонність – продукти, характерні для саме цього сезону (для полуниці січень – не сезон); щодо складу, мається на увазі відсутність у продукту барвників, стабілізаторів, емульгаторів, консервантів. Щодо поступового введення продуктів в раціон мами: невеличка кількість нового продукту в першій половині дня, і наглядаємо за станом дитинки. За відсутності алергічної реакції ( почервоніння щочок, сухість шкіри на колінках та ліктях, здуття животика та ін..) продукт залишається в раціоні мами і збільшується його кількість. Якщо ж реакція на продукт у дитинки була, тоді його виключаємо на 1 місяць. Через місяць знову вводимо його мікродозами. Однією з найкращих профілактик алергії вважається введення алергенів мікродозами через грудне молоко мами.
Щодо міфів про згущене молоко, горіхи, масло, які нібито збільшують кількість та жирність молока, то це все лише міфи. На кількість молока впливає тривалість та ефективність смоктання: чим більше дитинка смокче – тим більше буде молока, їжа та напої на це не впливають. Щодо жирності молока, то за жирністю склад молока коливається постійно, навіть протягом доби (в обід найжирніше). Організм мами прилаштовується до потреб дитинки: якщо їй потрібно жирніше, молоко буде жирніше, якщо більш рідке – воно буде більш рідке. Горіхи не впливають на жирність молока.

Щодо продуктів, з якими треба бути обережними, то це ті продукти, на які є алергія у мами. Також алергії можуть викликати: полуниця, цитрусові, цільне коров’яче молоко, арахіс, шоколад, екзотичні фрукти та овочі, мед, а також, як раніше зазначалось, всі продукти з барвниками, стабілізаторами, емульгаторами та консервантами.

Часто задають питання щодо кави та алкоголю. Якщо мама дуже любить каву, то одну чашку в день вживати можна, і навіть потрібно, якщо ця чашка додає мамі радості, робить її щасливою. Щодо алкоголю,то 150 мл. Хорошого вина виводяться з організму мами і з грудного молока в середньому протягом трьох годин,тобто зціджувати молоко після трьох годин після вживання 150 мл. вина не потрібно.

Отже, дієта годуючої мами – це зовсім і не дієта, а спосіб харчування, з яким і мама і дитинка будуть здоровими і щасливими.

Олена Панченко
практичний психолог, консультант з грудного вигодовування

Немає коментарів:

Дописати коментар