середа, 8 квітня 2015 р.

Коріандр (кінза)

Сьогодні не зовсім сезонна зелень. Але я обіцяла, значить повинна бути.

Коріандрколяндра або кінза (Coriandrum sativum) —  однорічна травяниста рослина родини зонтичних висотою від 30 до 60 см. Взагалі зелені частини рослини мають запах схожий на запах блощиць, звідки і виникла назва («коріс» — по-грецьки «блощиця»). Так, ніхто не помилився, коріандр і кінза — це одна й та сама рослина.

Ароматичні та смакові якості коріандру обумовлені присутністю в ньому ефірної олії, головним компонентом якого є ліналоол. Окрім цього в ньому міститься цукор, білкові речовини, крохмаль, багато вітамінів В1, В2, Р, С, каротину. Також в ньому є кальцій, магній, натрій, мідь, селен, калій, фосфор, цинк, залізо та йод. І всі ці поживні речовини в рослині збалансовані так, що прекрасно засвоюються організмом людини.
Кінзою зазвичай називають молоде листя коріандру, котре за смаком та ароматом дуже відрізняється від насіння. Вона незамінна в кавказькій кухні, широко використовується в Південно-Східній Азії. ЇЇ вживають в сирому вигляді з бутербродами, в салатах, супах, в м'ясних стравах. Прекрасно поєднується з іншими приправами — базиліком, орегано, цибулею, часником. Варто зауважити, що зелень коріандру тонізує м'язи серця та судин.

Насіння коріандру використовують як прянощі в сушеному вигляді. Їх додають до тушкованих страв з м'яса та дичини, у маринади, напої, використовують при солінні томатів та огірків,квашенні капусти тощо. Вони стимулюють роботу системи травлення, підвищують апетит, діють як вітрогонний та потогінний засіб. Крім того підсилюючи роботу печінки при в'ялості та застоях в ній, покращує апетит, а прискорюючи травлення і покращуючи обмін речових сприяє схудненню.

Крім усього ефірну олію коріандру використовують в парфюмерії, а жир — у текстильній та поліграфічній промисловості.

Немає коментарів:

Дописати коментар