четвер, 9 квітня 2015 р.

Цибуля ведмежа (леверда, черемша)

Цю зелень, мабуть, знають всі. Вона з'являється весною разом з першими первоцвітами.

Вікіпедія нам про цю травичку каже наступне:
Цибу́ля ведме́жа (Allium ursinum), інші назви левурда, леверда, дикий часник, черемша — багаторічна трав'яниста рослина підродини цибулевих з довгастою цибулиною.

Маємо дивну рослину, котра ззовні схожа на конвалію, смакує як молодий часник і при цьому відноситься до цибулевих.

Не дивлячись на це варто підкреслити, що у черемші знаходиться велика кількість вітамінів, мікроелементів та біологічно активних речовин:
  • вітаміни: А, РР, В1 – В3, В6, В9 (фолиевая кислота), З (аскорбінова кислота);
  • ефірні олії;
  • мінерали: кальцій, калій, сірка, фтор;
  • мікроелементи: бор, йод, марганець, залізо, мідь, селен, фтор, цинк;
  • життєво важливі амінокислоти і жири.
Харчова цінність (на 100 г продукту) : 89 г води, 2,4 г білків, 0,1 г жирів, 7.1 г вуглеводів.

Енергетична цінність черемші – 36 кКал на 100 г, це зовсім не багато, але, надмірне захоплення цією рослиною може викликати роздратування слизової оболонки травних органів.

За фармакологічними властивостями черемша подібна часнику. Вона так само сприяє посиленню апетиту і стимулює роботу шлунково-кишкового тракту. Також черемша є прекрасним профілактичним і лікарським засобом при авітамінозах та використовується як протицинговий лікарський засіб.

Вживання черемші недозволяє накопичуватися холестерину в крові, стимулює серцево-судинну систему, її зелень нормалізує обмін речовин.

Фітонциди і біологічно активні речовини зумовлюють бактерицидну, тонізуючу, протипаразитарну, сечогінну і тонізуючу дії. За змістом аскорбінової кислоти (вітаміну С), черемша далеко попереду більшої частини цитрусових культур (апельсини, лимони, мандарини) — декілька стебел цієї зелені з лишком покривають добову потребу організму в аскорбінці.

Ще один важливий факт — черемша допомагає впоратись навіть із застарілим кашлем, що важко піддається лікуванню  медикаментозними методами.

Але цю рослину категорично протипоказано людям з виразкою шлунку і дванадцятипалої кишки, гастритом у стадії загострення, панкреатитом, гепатитом, холециститом, запальними процесами в шлунково-кишковому тракті оскільки вона, як було вказано вище, навіть у здорових людей може викликати роздратування слизової оболонки травних органів.

Актуальним залишається питання: чи можна вагітним черемшу? З одного боку – це багате джерело вітамінів і мікроелементів, з іншого боку, вживання цієї рослини під час вагітності може бути небезпечне. Тому вживати її майбутнім мамам слідує з особливою обережністю і в малих дозах.

І ще одна ложка дьогтю — черемшу занесено до Червоної книги Країни. Промислова заготівля можлива у Хмельницькій, Вінницькій, Івано-Франківській, Закарпатській і Львівській областях. Запаси сировини незначні, потребує дбайливого використання і охорони. Траву (стебла і листя) збирають у травні, а цибулини — після дозрівання насіння.

Немає коментарів:

Дописати коментар