вівторок, 7 квітня 2015 р.

Часник

Прийшла весна і вже зеленіє перший часник.
Про часник знає кожен, але дуже багато людей скептично ставляться до нього через "неперевершено свіжий подих" після вживання часнику. Але є різниця, якщо з'їсти 1 зубок впродовж дня непомітними дозами і з'їсти його одразу гарненько розжувавши.
Я би порадила перший варіант вживання, тоді вам не буде загрожувати досить передбачувана реакція людей ,що оточують вас.

Отже, повернемося до самого часнику. Він має досить цікавий склад — це овоч, котрий зовсім не містить жирів, має мінімум вуглеводів, а енергетична цінність середньої головки - всього 4 калорії.

Звернувшись до довідників ми читаємо про його склад (щоб не втомлювати читача довгими описами, в оригінальній публікації я зберегла посилання на опис деяких окремих компонентів для тих, хто захоче ознайомитись більш детально).

У цибулинах міститься 35-42 % сухих речовин, зокрема 6,0-7,9 % білків, 7,0-28% вітамінів, 0,5 % цукрів, 20-27 % полісахаридів.


Смак і запах часнику обумовлені наявністю ефірного масла (0,23-0,74 %), в якій міститься алліцин і інші органічні сполуки сульфідної групи (фітонциди).


Мікроелементи:

Кальцій, Залізо, Магній, Марганець, Фосфор, Калій, Селен, Цинк

Вітаміни:

вітамін B1 (Тіамін), вітамін B2 (Рибофлавін), вітамін B3 (Ніацин), Вітамін С

Звичайно, що з таким багатством часнику надавалася майже казкова сила. Згадайте хоча б, що запах повинен відлякувати вампірів і всяку нечисть, тому варто в кишені носити його головку. На щастя вампірів, схоже, не існує. Але це не заважає йому бути аж занадто корисним. Механічний вплив на зубок часнику (відкушування, розрізання) провокує руйнування амінокислоти аллицина і виділення особливого біологічно активного хімічної сполуки - аллицина. Алліцин являє собою ефірну олію, що додає часнику гострий присмак і той самий різкий запах. Однак він має яскраво виражені антибіотичні властивості. Власне, це природний антибіотик, сила дії якого перевищує навіть силу дії пеніциліну. Він знімає запалення, зупиняє розмноження шкідливих бактерій, захищає від інфекцій і вірусів, підвищує імунітет. А щоб максимально проявилися властивості цього унікального речовини, часник потрібно ретельно пережовувати або подрібнювати ножем.

Оскільки алліцин розслабляє, розширює і очищає судини, то  вживання часнику — це досить надійна профілактика утворення тромбів в судинах, атеросклерозу, ефективна допомога при артеріальній гіпертензії.

В шлунково-кишковому тракті він впливає на вироблення мікроорганізмів, які одночасно поліпшують травлення і руйнують шкідливі бактерії. Глистогінна дія, дисбактеріоз, запалення чи подразнення шлунку, дизентерія, діарея, коліт — з усім цим здатен впоратись часник.

Алліцин, потрапляючи в організм, нейтралізує вільні радикали і виводить холестерин.

Часник знижує рівень цукру в крові завдяки алкалоїдам — ​​біологічно активним речовинам, близьким за складом і властивостями до інсуліну.

Часник також є природним стероїдом — речовиною, що сприяє нарощуванню м'язів. Звичайно, оскільки це природна речовина, то навряд ви досягнете моментального ефекту, але ви точно не завдасте шкоди своєму організмові.

Якщо дуже хочеться схуднути шляхом нормалізування обміну речовин в організмі, часник тут майже незамінний. Ефект проявляється в тому, що в наслідок регулярного вживання часнику організм сам починає "встановлювати" норму їжі, яка йому необхідна.

Як природний антисептик — часник майже унікальний, оскільки здатен боротися фактично з будь якими зараженнями. В період епідемії інтенсивне вживання часнику якщо і не змусить застуду обійти стороною, то принаймні значно знизить гостроту захворювання.

До всього, це ще не повний перелік всіх його властивостей. Як таких протипоказань не зустрічається, але, як завжди, варто наголосити, що споживати часник, як і будь що не зловживаючи і без фанатизму.

Смачного!

Немає коментарів:

Дописати коментар