пʼятницю, 20 листопада 2015 р.

Печериці

В попередній публікації ми готували страву з печериць. Тому думаю, що варто буде зупинитися на тому, що це за гриби, наскільки вони корисні і взагалі звідки вони взялися.

Про те, що ці гриби їстівні знали ще в Древньому Єгипті. Там навіть вважали, що їх вживання дарує безсмертя, тому доступні повинні бути лише для фараонів, а простому люду було зась.

В Європі печериці почали вирощувати французи в XVII сторіччі садівниками з околиць Парижу. Звідси пішла ще одна назва печериць "паризький гриб". Тоді ж було помічено, що найкраще ці гриби ростуть у підземних гротах та печерах.


Зараз налічують більше 200 видів печериць, з яких лише декілька є неїстівними. Вирощують їх господарства у понад 70 країнах світу.

За своїм складом печериці є дієтичним, оскільки мають низький вміст натрію (6 мг на 100 г продукту) та діабетичним, бо зовсім не містять цукру та жирів, продуктом. При цьому вони є джерелом легкозасвоюваного білка з усіма незамінними амінокислотами.

З печериць готують величезну кількість страв, де вони можуть бути як основним інгредієнтом, так і поєднуватися з м'ясом, рибою, овочами та іншими продуктами, їх сушать, солять та маринують.

Щодо корисних властивостей печериць можна скласти досить довгий список. Але варто зупинитися на основних. Наприклад, велика кількість вітамінів групи В (зокрема В2) сприяє ефективній боротьбі з нападами головного болю. Аргінін (основна  α-амінокислота, І-форма якої входить до 20 амінокислот, що кодуються генетичним кодом і становлять основу білків)  і лізин (амінокислота, що входить до складу білків, є незамінною амінокислотою, що не синтезується багатоклітинними тваринами) активізують розумову діяльність і позитивно впливають на розвиток пам'яті. Також вони нормалізують апетит, підвищують імунітет, а також допомагають знизити рівень надлишкового холестерину чим зменшують ризик інфаркту та розвиток атеросклерозу. В кінці статті є повний склад печериць, кількість вітамінів, макро та мікроелементів.

Щодо протипоказань, то, на відміну від інших грибів, їх практично не існує. Винятком є лише індивідуальне несприйняття. Але варто зауважити, що не зайвим буде обережне вживання печериць під час вагітності та годуванні груддю, а також не варто допускати вживання їх в великій кількості дітьми.

Склад печериць
В 100 г печериць у середньому міститься:
Вода - 92.1 г
Білки - 2.5 г
Жири - 0.1 г
Вуглеводи - 3.5 г
Харчові волокна (клітковина) - 0.6 г
Попіл - 1.0 г

Вітаміни в печерицях:
Вітамін В1 (тіамін) - 0.09 мг
Вітамін В2 (рибофлавін) - 0.49 мг
Ніацин (вітамін В3 або вітамін РР) - 3.8 мг
Вітамін В5 (пантотенова кислота) - 1.5 мг
Вітамін В6 (піридоксин) - 0.11 мг
Фолієва кислота (вітамін В9) - 14 мкг
Вітамін В12 (цианокобаламін) - 0.1 мкг
Вітамін Е (токоферол) - 0.11 мг

Макроелементи в печерицях:
Калій - 447 мг
Кальцій - 18 мг
Магній - 9 мг
Натрій - 6 мг
Фосфор - 120 мг

Мікроелементи в печерицях:
Залізо - 0.4 мг
Марганець - 141 мкг
Мідь - 0.5 мг
Селен - 26 мкг
Цинк - 1.1 мг

Калорійність печериць
В 100 г печериць в середньому міститься близько 22 ккал.

Тут ви зможете прочитати рецепт жульєну — класичної теплої закуски з грибів

Смачного!

Немає коментарів:

Дописати коментар