середу, 20 січня 2016 р.

Грудне вигодовування: грудне молоко

Матеріал також доступний на dialog.ck.ua

Януш Корчак писав: «Для дитини не зроблено достатньо, якщо не зроблено все можливе».

Ще будучи вагітними, ми обираємо найкраще ліжечко, яке тільки можемо собі дозволити, найкращу колясочку, одяг, підгузки… Все тільки найкраще. І, звичайно, найкращу, найдорожчу суміш… На всяк випадок, як знадобиться. І, як правило, знадобляться. Ми мало читаємо склад суміші, написаний дрібними літерами. Нам здається, що там так всього багато, що просто не може не вистачати для повноцінного харчування дитини. Але… не вистачає. У найкращій, найдорожчій суміші не більше 80 компонентів, у грудному молоці понад 340. З цього, власне, я і хотіла б розпочати цикл статей про грудне вигодовування: розкрити фізіологічні і психологічні особливості цього процесу, допомогти з організацією і попередити можливі проблеми.


Отже, молоко в основному складається з води, приблизно на 87%. Хтось скаже, що суміш ми також розводимо водою, отже дитинка так само випиває багато води. Ні. Вода грудного молока біологічно активна. Вона легко засвоюється організмом дитини, грудне молоко краще допомагає при зневодненні, воно не проходить, як кажуть, транзитом через кішківник дитини. Крім того, в грудне молоко не потрапляють хвороботворні мікроорганізми ззовні, воно стерильне.

Далі, ну звичайно, як у повноцінному харчуванні спортсменів, до складу грудного молока входять: білки, жири і вуглеводи.

Жирів у зрілом грудному молоці приблизно 4%, але це найбільш мінливий за кількістю і складом компонент молока. Найбільш жирне молоко виробляється в обідній час. Мамине молоко багате на тригліцериди. Самі по собі тригліцериди не мають захисної властивості, а от продукти їхнього розпаду стають на шляху вірусів, бактерій та грибів (в тому числі герпесу і ВІЛ). Як правило, штучні суміші не містять тригліцеридів, а якщо і містять, то в незначних кількостях. Грудне молоко також містить ліпазу, яка є їжею для мозку дитини. Основні поліненасичені кислоти (арахідонова та ліноленова) впливають на більшу частину фізіологічних функцій, а також сприяють дозріванню клітин кішківника, таким чином і на всю захисну систему організму (основний імунітет людини – в кішківнику). Цих кислот в грудному молоці в два рази більше, ніж у коров’ячому.

Стосовно білків, то їх у грудному молоці 1%. Здається, мало. Основною задачею розвитку дитини перших місяців від народження є дозрівання центральної нервової системи та головного мозку, саме тому в грудному молоці більше вуглеводів та жирів. Білки людського молока суттєво відрізняються від білків коров’ячого. Чому? Тому що телятку після народження (якщо це у природі) потрібно швидко навчитись бігати, щоб мати змогу тікати, тому розвиток м’язів для них надзвичайно важливий. У наших же дітей є батьки, які можуть їх захистити,та й до того, як вже говорилось: в першу чергу дозріває ЦНС та головний мозок. Наприклад, в жіночому молоці казеїну 20%, а в коров’ячому 80%. Правильна кількість казеїну дає можливість утворювати більш м’який згусток, що суттєво полегшує травлення. Одним з найбільш важливих білків є лактоферин, який сприяє переносу заліза. Людське молоко містить ще багато інших білків (лізоцим, ензими, цистин, таурин), про кожний з них можна написати окрему книжку, але для нас, не медичних працівників, потрібно розуміти, що тільки в людському молоці містяться сам ті білки і в тій кількості, які потрібні людській дитині.

Вуглеводів в жіночому молоці 7%. Лактоза є основним вуглеводом жіночого молока, хоча в невеликих кількостях присутні галактоза (дуже потрібна для розвитку ЦНС), фруктоза та інші олігосахариди. Лактоза забезпечує близько 40% енергетичних потреб. Лактоза в процесі обміну речовин перетворюється на глюкозу (джерело енергії) та галактозу. Лактоза сприяє поглинанню кальцію та заліза, а також сприяє правильному заселенню бактеріями кішківника дитини. Не все замінники грудного молока містять цей надзвичайно важливий вуглевод.
Стосовно вітамінів, мінеральних речовин та мікроелементів можна сказати, що іхня кількість в грудному молоці повністю відповідає потребам дитини. Більше того, їхня кількість змінюється з віком дитини, а засвоюваність завжди проходить в більших кількостях і правильних пропорціях. Наприклад, фосфор та залізо з суміші засвоюється приблизно 4%, а з грудного молока – 50-70%.
Також в грудному молоці присутні: гормони (окситоцин, пролактин, стероїди наднирників та яєчників, гонадотропін, інсулін, релаксан та багато інших), яких, звичайно, не може бути в замінниках грудного молока; фактори росту; активні захисні фактори; фактори, що мають імуномоделюючу дію. Мамине молоко забезпечує унікальний захист від інфекцій та алегрій, а також стимулює розвиток імунної системи дитини. Біфідум фактор протидіє заселенню кішківника грам-негативними бактеріями та грибами, а також сприяє правильному заселенню.

Грудне молоко містить вірусні фрагменти, що стимулюють чутливість антитіл у немовлят, але не можуть бути відтворені, тобто захворіти дитина не може.

Процес еволюції людства тривав мільйони років, що призвело до певних особливостей вигодовування людських дітей (так само як і інших видів ссавців), тому не можна вважати доцільними спроби вигодувати теля людським молоком, а людську дитину – коровячим, хай навіть і адаптованим.

І останнє, що хотілося б сказати: будь-які проблеми з грудним вигодовуванням тимчасові і їх можна подолати, а здоров`я дитини – на все життя.


Олена Панченко
практичний психолог, консультант з грудного вигодовування

Немає коментарів:

Дописати коментар