пʼятниця, 17 квітня 2015 р.

Петрушка

Петрушка, або Petroselinum crispum, родом з Східного Середземномор'я. В Стародавній Греції та Стародавньому Римі споконвічно використовувалася як лікарська рослина. Петрушка є антисептиком, а також, як припускається, має протиракові властивості.

З XVI сторіччя розведення петрушки бере свій початок в Італії в ролі корисної рослини, а пізніше вона розповсюдилася в Англію, Німеччину та інші країни Європи, а також, цілком імовірно, в Америку. Її вирощують по всьому світу.

Фактично петрушка існує двох видів — коренева та листова. Кореневий сорт даєкорисні листя і коріння, а в листовому сорті вживають в основному тільки листочки.

Петрушка має комплекс вітамінів, що складається з груп А, В, С, Р, К. При чому за вмістом вітаміну С вона не поступається цитрусовим і навіть чорній смородині. Регулярне вживання петрушки насичує організм такими мікроелементами як цинк, кальцій, магній, фосфор, калій, залізо. Завдяки їм зміцнюються кістки, нормалізується робота нервової системи, організм отримує достатню кількість кисню, запобігає ризик виникнення захворювань зубів, зокрема, карієсу. В петрушці міститься особлива речовина — селен, який дозволяє провести природну профілактику онкологічних захворювань.

Крім того петрушка багата бета-каротином, котрий в організмі перетворюється в вітамін А. Будучи природним антиоксидантом, він відіграє вагому роль в зміцненні імунітету. А калій сприяє кращому засвоєнню організмом кальцію.

Завдяки гілочці свіжої петрушки в організмі відбувається природний контроль процесу вироблення глюкози в складі крові. Відбувається це тому, що в зелені містяться ферменти під назвою інулін, які важливі для організму при захворюваннях на цукровий діабет.

Петрушка має унікальну властивість регулювати роботу щитовидної залози, відновлює діяльність надниркових залоз, нормалізує рівень цукру в складі крові.

Петрушка - це унікальний продукт, який може використовуватися для рецептів народної медицини. Наприклад, петрушка рекомендується жінкам, які відчувають сильний дискомфортні і больові відчуття під час менструального циклу. Але вагітним жінкам варто обмежити вживання петрушки, оскільки вона покращує тонус мускулатури матки і може спровокувати викидень. 

Свіжа петрушка у поєднанні з овочами і будь-якими заправками починає виділяти нітрити, які вважаються ще більш небезпечними, ніж нітрати. Будь-які салати повинні вживатися в їжу після приготування протягом сорока хвилин, після чого вони перетворюються на отруту.


Хочу зауважити, що петрушка, як і будь що, корисна лише тоді, коли нею не зловживати.

Немає коментарів:

Дописати коментар