середу, 22 квітня 2015 р.

Редиска

Так, для цієї однорічної рослини з родини хрестоцвітих правильною назвою є саме редиска, оскільки тут все просто:
Рід: редька (Raphanus)
Вид: редька посівна (R. sativus)
Підвид: редиска (Radicula)

Отже, хімічний склад.
З основного складу, по-перше, це вітамін С, котрого більше, ніж у буряці та моркві, по-друге, вітаміни В, РР, цілий ряд мікроелементів — калій, магній, залізо, фосфор, натрій. Також не забуваємо про клітковину, котра покращує обмін речовин, нормалізує травлення, сприяє виводу шлаків з організму. В складі редиски присутні ще й фітонциди, котрих називають нативними антимікробними речовинами рослин — це біологічно активні речовини, що утворюються рослинами, які вбивають чи пригнічують зростання і розвиток бактерій, мікроскопічних грибів, та інші форми мікроорганізмів.

Що стосується калорійності, то редиска є суто дієтичним продуктом, котрий в 100 грамах має лише 14 кКал.

Якщо у вас проявляються симптоми авітамінозу, апатії, хронічної стомлюваності після зимового періоду, то редиска вам вкрай необхідна. А оскільки, як ми вказали вище, вона нормалізує травлення, то при виникненні проблем варто звернути свою увагу на редиску, а ще нормалізація травлення — це один із кроків до нормалізації ваги.

Споживати її можна як в чистому вигляді, так і салатах, котрі варто заправляти не жирними соусами чи майонезами, а рослинною олією, лимонним соком чи бальзамічним оцтом, також для заправок таких салатів добре підійдуть соуси на основі бальзамічного оцту.

При слабкому імунітеті, якщо вас турбує запах після вживання часнику чи цибулі, редиска без проблем може їх замінити. Лише варто врахувати те, що вона трохи менш ефективна.

Щодо протипоказань, то їх майже немає. Лише людям, що страждають на захворювання шлунку та стравоходу (виразка, ентероколіт, гастрит, метеоризм) в період загострення краще відмовитись від вживання редиски. А після інфаркту та інсульту краще відмовитись від її вживання взагалі, оскільки підвищується ймовірність утворення тромбозу.

Немає коментарів:

Дописати коментар