Кріп — це пряність і лікарська рослина водночас, при чому корисне в нього все, і зелень, і гілочки, і насіння.
Насамперед, корисні властивості кропу зумовлюють вітаміни. Він є джерелом вітамінів групи В (В, В1, В2), нікотинової кислоти (вітамін PP) і вітаміну Р. Крім цього, в зеленій частині кропу міститься аскорбінова кислота (вітамін С), каротин (провітамін А), з'єднання кальцію, калію, заліза та інших хімічних елементів.
До того ж рослина містить ефірну олію, нагадує фенхелеву.
Кріп багатий клітковиною, яка нормалізує функції кишечника і дозволяє вивести з неї незасвоєні залишки їжі.
Насіння кропу корисне при гастриті із зниженою кислотністю, печінкових хворобах і захворюваннях жовчного міхура. Завдяки цьому, кріп застосовують у народній медицині як жовчогінне і проносне.
Насіння кропу використовуються для приготування засобів під назвою «кропова вода», що допомагає боротися з метеоризмом у немовлят.
Але, оскільки кріп має ряд різковиражених властивостей, його надмірного вживання варто уникати людям зі зниженим тиском. Кріп в такому випадку може викликати слабкість, порушення зору і навіть призвести до втрати свідомості.
Немає коментарів:
Дописати коментар