четвер, 2 квітня 2015 р.

Кріп

Сьогодні буде така відома всім "травичка", що називається кріп.
Кріп — це пряність і лікарська рослина водночас, при чому корисне в  нього все, і зелень, і гілочки, і насіння.

Насамперед, корисні властивості кропу зумовлюють вітаміни. Він є джерелом вітамінів групи В (В, В1, В2), нікотинової кислоти (вітамін PP) і вітаміну Р. Крім цього, в зеленій частині кропу міститься аскорбінова кислота (вітамін С), каротин (провітамін А), з'єднання кальцію, калію, заліза та інших хімічних елементів.

До того ж рослина містить ефірну олію, нагадує фенхелеву.
Кріп багатий клітковиною, яка нормалізує функції кишечника і дозволяє вивести з неї незасвоєні залишки їжі.

Насіння кропу корисне при гастриті із зниженою кислотністю, печінкових хворобах і захворюваннях жовчного міхура. Завдяки цьому, кріп застосовують у народній медицині як жовчогінне і проносне.
Насіння кропу використовуються для приготування засобів під назвою «кропова вода», що допомагає боротися з метеоризмом у немовлят.

Але, оскільки кріп має ряд різковиражених властивостей, його надмірного вживання варто уникати людям зі зниженим тиском. Кріп в такому випадку може викликати слабкість, порушення зору і навіть призвести до втрати свідомості. 

Немає коментарів:

Дописати коментар